|
|
|
Kyrkomötet
Motion 2008:31
av Per Ingvarsson
|
|
|
Översyn av konfirmandclearingen
|
|
Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att se över clearingsystemet så att detta gynnar den enskilde konfirmanden och uppmuntrar till fler lägerdygn än dagens fyra.
Motivering
Under ett flertal år har stiften gjort omfattande enkätundersökningar (2007 var det 25 procent av samtliga konfirmander som deltog i undersökningen) om varför ungdomar väljer att konfirmera sig och vad som gjort att ungdomarna upplevt konfirmandtiden som meningsfull. Resultaten sammanställs varje år och i våras kom en bok som är en sammanställning av alla åren, tillsammans med en ledarenkät som gjordes 2006.
Boken heter Vägar framåt och är skriven av Niklas Grahn, Jonas Eek och Per Pettersson. Det kommer fram många intressanta slutsatser i boken men det som är allra tydligast och som författarna med emfas slår fast i boken är att alla konfirmander borde vara på läger 14 dagar. Den viktigaste faktorn över allt annat för att konfirmanderna ska uppleva konfirmandtiden meningsfull är nämligen antalet lägerdygn. Antalet lägerdygn står i direkt proportion till upplevd meningsfullhet! Nu är naturligtvis inte detta fullt möjligt men det visar på en väg för oss som vi också helt och hållet själv kan påverka. I konfirmandriktlinjerna står att konfirmanderna ska ha minst 4 lägerdygn, det är jättebra men ännu bättre vore om vi alltså hade ännu fler lägerdygn.
Som exempel kan nämnas att nästan samtliga konfirmander i Finland går på konfirmandläger under sommaren på mellan 7 och 10 dygn. Satsningen på konfirmandläger gjorde att Finska kyrkan ökade antalet konfirmander från 80 procent till över 90 procent.
Ett sätt att uppmuntra församlingarna att ordna fler lägerdygn är att öka clearingavgiften så mycket så att det blir intressantare för fler församlingar att ordna läger. Clearingavgiften skulle öka direkt proportionellt till antalet lägerdygn helt enkelt.
Denna regel förutsätter dock att det bara är församlingar som ordnar konfirmandläger. Vilket faktiskt har många andra fördelar.
Som det är i dag så har nästan samtliga organisationer som ordnar konfirmandläger (med stiftens goda minne) utnyttjat clearingavgiften till att öka vinsten för lägret med samma summa som clearingavgiften. Organisationerna vet att om ungdomar (deras föräldrar) förra året kunde betala 15 000 kr så kan de göra det i år också, alltså lägger de på clearingavgiften på ordinariepris. Vilket innebär att en regel som var tänkt att underlätta för fler att åka på läger har istället enbart kommit organisationerna till del. Här borde stiften vara bättre på att kolla upp, men hur ska de kunna kontrollera hur mycket ett STF-läger kostar eller något annat. Stiften kan ju bara gå på de siffror som de får presenterade. Det skulle kräva alldeles för mycket tid om man verkligen skulle kolla vad ett läger egentligen kostar. Men om en församling ordnar ett läger tillsammans med samma organisation ligger det i församlingens intresse på ett helt annat sätt att få detta så billigt som möjligt, eftersom de tänker att deras ungdomar kanske vill åka på detta läger.
Linköping, Kristi förklarings dag, a.D. 2008
Per Ingvarsson (G)   
|